Etappe 16 Ronde van Frankrijk 2009

De dag na de rustdag krijgen de renners gelijk weer een leuke etappe voor de kiezen. Vanuit de start gaat het omhoog totdat de renners een hoogte van 2473 meter hebben bereikt, een lange afdaling volgt dan. Na die afdaling wordt het zelfde weer herhaald totdat de renners na een wedstrijd van 159 kilometer in Bourg-Saint-Maurice zijn. Kunnen we morgen strijd verwachten tussen de klassementsrenners of moeten we tot woensdag wachten?

Parcours
De tweede Alpenritten is zwaarder dan de rit naar Verbier, maar finisht niet bergop. De rit telt daarnaast ook maar twee cols, maar dat zijn zeker niet minsten. Vanuit de start wordt meteen de Col du Grand-Saint-Bernard beklommen, een klim die vooral opvalt vanwege zijn lengte (40,5 kilometer). De eerste veertien kilometer van de klim zijn niet zwaar met stijgingspercentage tussen de één en vier procent. Vanaf kilometer veertien volgen percentages tussen de vier en zeven procent tot aan de laatste acht kilometer van de beklimming. Wanneer de renners aan de laatste acht kilometer beginnen moeten ze niet denken dat ze het hebben gehad. Kilometer acht en zeven tot de top zijn namelijk bijna vlak, maar de laatste zes kilometer hebben een stijgingspercentage van meer dan 8,5 procent.

Zodra de renners over de top van de Col du Grand-Saint-Bernard krijgen ze genoeg tijd om bij te komen van de klim. Dan volgt er namelijk een afdaling van 38 kilometer lang. Meteen na de afdaling begint de weg alweer omhoog te lopen, het duurt wel tot kilometer 106 voordat de tweede beklim begint. De Col du Petit-Saint-Bernard (1e categorie) is zoals de naam al doet vermoeden een stuk makkelijker dan zijn grote broer. Slechts 22,6 kilometer lang is de klim en het gemiddelde stijgingspercentage is maar 5,3%. De finish van deze etappe ligt in Bourg-Saint-Maurice, dus er moet eerst afgedaald worden. Die afdaling is 31 kilometer lang met een gemiddeld stijginspercentage van rond de 4%. Er moet dus wel bijgetrapt worden in de afdaling, verliezers kunnen daar eventueel tijd goed maken. Of ze kunnen een ploeggenoot vooruit sturen, die hen helpt in de afdaling.
Profiel

Favorieten
De etappe van morgen is minder zwaar dan de koninginnenrit van woensdag, de favorieten sparen waarschijnlijk dus ook hun benen morgen. Wie we wel kunnen verwachten zijn de klimmers van de tweede rij, mannen als Christian Knees, Pierre Rolland, Laurens Ten Dam en vele anderen. Laatstgenoemde begint zich steeds beter te voelen na zijn valpartij vorige week in de afdaling van de Tourmalet. Afgelopen zondag was hij zelfs de beste Rabobank-man bergop, eventuele winst is ook een mooie opsteker voor de geplaagde Rabobank-ploeg.

Igor Anton begint er ook door te komen deze Tour de France. Vorig jaar ging hij hard onderuit in de Ronde van Spanje en sindsdien reed hij lange tijd geen goede resultaten. In de Dauphiné Libéré zagen we eindelijk weer iets terug van de oude Anton met goede uitslagen op de Mont Ventoux en Saint-François-Longchamp. Deze Tour leek het weer wat minder te gaan met een 65e plek op Arcalis, maar in Verbier kwam hij al als 16e boven. Hij staat in het klassement door een aantal mindere dagen op meer dan veertig minuten van Contador, hij vormt dus geen bedreiging voor het klassement.

De finish is morgen na een lange afdaling, dus bij de favorieten mogen zeker niet de dalers ontbreken. Momenteel rijden er tussen de renners die meedoen aan de Tour in ieder geval twee goede dalers: Vincenzo Nibali en Luis Leon Sanchez. Eerstgenoemde was zeer sterk op Verbier, terwijl laatstgenoemde al een etappe heeft gewonnen. De eerste tien kilometer van de afdaling van de Col du Petit-Saint-Bernard zijn niet lastig, maar in de veertien kilometer die dan volgen liggen zeventien haarspeldbochten. Misschien zijn dat er net genoeg om een groot verschil te maken, zeker als ze er nat bij liggen.

Mijn favorieten
**** Igor Anton
*** Pierre Rolland, Christian Knees
** Vincenzo Nibali, Luis Leon Sanchez, Rigoberto Uran
* Maxime Bouet, Laurens Ten Dam, Juan Manuel Garate, Franco Pellizotti
. (bron: WF)

Lees de volledige voorbeschouwing van Etappe 16.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: