Cavendish de beste sprinter

Twee dagen oud was de Tour de France voor Skil-Shimano toen de Nederlandse debutant het al aan de stok had met de meest succesvolle ploeg van het peloton. Verwijten vlogen over en weer, nadat sprinter Mark Cavendish van Team Columbia er als beste in was geslaagd orde te scheppen in de straten van Brignoles.

De Brit zette zijn eerste kans om in een ritzege, maar dat was niet dankzij de aanwezigheid van zijn Skil-collega’s geweest, foeterde hij. Een gesprek met Kenny van Hummel moest er volgens hem nodig komen. De Nederlandse sprinter was in volle finale met de handen van het stuur tegen hem aangereden, zei Cavendish. ‘Ik ga hem maar eens opzoeken’, kondigde de sprinter dreigend aan.

Bij Skil werd het verhaal meteen ontzenuwd. Niet Van Hummel, maar Piet Rooijakkers bekende zich te hebben afgezet tegen Cavendish. Maar dat gebeurde wel om AG2R-Fransman Mondory te kunnen ontwijken, die hem in de wielen dreigde te rijden.

Dat was ook wat Rooijakkers na afloop vertelde aan Mark Renshaw, toen die verhaal kwam halen. Omdat de gangmaker van Cavendish het zijn kopman niet meer kon meegeven, riep die in zijn persconferentie Van Hummel op het matje.

Die zei van de consternatie weinig te begrijpen. Hij vond het ook vreemd dat Cavendish zich over hem uitliet zonder de feiten te kennen. In de sprint is iedereen gelijk, betoogde hij, ook al geldt juist in de laatste meters een ijzeren hiërarchie.

De Skil-renner voelt zich niets minder dan Cavendish, dit jaar de sterkste in Milaan-San Remo en tijdens drie massasprints in de Giro d’Italia. ‘Ik heb ook vijf koersen gewonnen. Ik praat niet meer over grote mannen, die tijd heb ik een paar jaar geleden gehad’, zei hij nadat hij de chaos in de slotfase met de twintigste plaats had moeten bekopen. Boonen en Bennati kwamen op achterstand binnen na een valpartij in het peloton, maar het werd ze door de organisatie niet aangerekend na alle commotie.

Daarin zag Cavendish zich voor het eerst van zijn leven beloond met de groene trui. Hij noemde het emotioneel vergelijkbaar met zijn eerste ritwinst in de Tour, vorig jaar. Het verdedigen van het tricot heeft dit jaar meer prioriteit dan dagsuccessen.

In het groen als eerste finishen op de Champs-Elysées moet de opmars van Cavendish dit jaar vervolmaken. Het zal een lastig karwei worden, zei hij. Hij moet er eerst de hitte aan de Franse zuidkust voor doorstaan.

De renner noemde de weersomstandigheden niet erg gunstig voor een renner van het eiland Man. ‘Een Engelsman, uren in de volle zon met een groene trui aan. Jullie weten toch hoe dat er uit gaat zien? Ik ben blij dat ik al jaren Italië woon.’ (VK)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: