Voorbeschouwing Etappe 2 Ronde van Frankrijk

Nu we na de eerste etappe weten dat Cancellara op pole position staat, kan worden begonnen aan de tweede etappe naar Brignoles. 187 kilometer lang wordt de kustlijn gevolgd. Er wordt ongeveer 30 kilometer landinwaarts gereden door het Zuid-Franse landschap. Het is de eerste keer dat Brignoles als aankomstplaats dient.

Onderweg dienen er 4 heuvels beklommen te worden, 1 van de 3e categorie en 3 van de 4e categorie. Het laatste colletjes voor de finish is de Col de l’Ange, een heuvel aan de rand van Draguignan. Geen berg waar de echte klimmers op in actie zullen komen, maar waar gesprokkeld zal gaan worden door de geïnteresseerden in de bolletjes trui die kunnen meedoen tot de echte bergen komen.

Draguignan werd een paar jaar geleden nog aangedaan door de Tour de France. Het was de 14e juli, de Franse nationale feestdag, dat Vicente Garcia-Acosta het Franse feestje verstoorde door de etappe te winnen. 15 kilometer voor de finish sprong hij weg uit een kopgroep waarin voornamelijk Franse rijders aanwezig waren.

Noteringen etappe 2

Het was een recept zoals we het wel vaker zien op de 14e juli. De Fransen gaan naar elkaar kijken, bang als ze zijn om hun eigen kansen te verspelen. Winnen op de nationale feestdag is voor een fransman namelijk gelijk aan eeuwige roem. Zo was het ook in 2000. Garcia Acosta won en Fransen als Nicolas Jalabert en Pascal Hervé moesten genoegen nemen met de troostprijzen.

Nu, in 2009, spelen deze sentimenten niet, het is immers pas de 5e juli. Bovendien zal het voor een kopgroep nog lastig worden om vooruit te blijven. Draguignan en de Col de l’Ange liggen ruim 50 kilometer voor de finish en dus lijkt de etappe niet zwaar genoeg om het de sprintersploegen moeilijk te maken.

Mijn favoriet voor de dagzege is dan ook Tom Boonen, die na zijn rehabilitatie tot op het bot gemotiveerd zal zijn om de Franse organisatie te tonen dat hij niet met zich laat sollen. En of hij zich daarna zal gedragen ‘als een kampioen’ zoals hem verzocht werd door de tourleiding, dat is afwachten natuurlijk.

Boonen werd in ieder geval vorig weekend nog Belgisch kampioen en is dus in vorm. Al kwam er een bericht over wat buikpijn gister. Maar er zijn nog andere kapers op de kust, want ook mannen als Cavendish en Freire zullen hier met de winst willen strijken. (Source: VKblog)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: