Voorbeschouwing Etappe 1 Tour de France 4 Juli 2009

Vandaag is het ‘Grand Départ’ van de 96e editie van de Ronde van Frankrijk. Het peloton rijdt in 3 weken maar liefst 3460 kilometer en doet 6 landen aan. Behalve thuisland Frankrijk worden namelijk Zwitserland, Italië, Spanje, Andorra en Monaco bezocht. In de laatstgenoemde wordt vandaag gestart met een tijdrit over 15 kilometer.

De Monegaskische bevolking is gewend dat er ieder jaar racebollides met meer dan 200 kilometer per uur door hun straten gieren, maar vandaag zullen ze het met een kilometertje of 50 per uur moeten doen.

Het parcours komt wel deels overeen met het rondje dat in de formule 1 wordt gereden. Het gehele deel langs de kust en de haven, inclusief de befaamde tunnel, vormt de laatste kilometer van deze eerste etappe. Het is dus te hopen dat de wielrenners een beetje van autosport houden, want dan zijn ze in ieder geval bekend met een deel van het parcours.

Je zou de tijdrit kunnen zien als de kwalificatie voor de echte wedstrijd, net als een formule 1 race. Omstebeurt rijden de renners hun rondje en aan het eind wordt bepaald wie de volgende dag als eerste mag starten. Al is de letterlijke startpositie bij het wielrennen niet zo belangrijk, de startpositie in het algemeen klassement is dat des temeer.

Noteringen etappe 1

En dat zou dit jaar nog wel eens extra belangrijk kunnen zijn. Samen met een ploegentijdrit in de 4e etappe en een individuele tijdrit in de laatste week zijn dit namelijk de enige kilometers die tegen de klok worden verreden dit jaar. Klassementsrenners die het verschil dus willen maken in de tijdrit moeten meteen aan de bak en kunnen het zich niet veroorloven af te wachten.

Tour de France Etappe 1

Het zal in Monaco dus meteen om de eerste posities gaan. De laatste keer dat het prinsdom door de Tour de France werd aangedaan was in 1964, toen vormde de plaats de finish van een bergetappe. Op de laatste col kwam de klimmer Bahamontes als eerste boven. Maar in de afdeling werd hij achterhaald door ondermeer Anquetil en Poulidor. Toen de wielerbaan van Monaco in het zicht kwam, was er een groep van 22 renners ontstaan. Het was de latere eindwinnaar Jacques Anquetil die uiteindelijk de dagzege behaalde in de sprint, vlak voor Simpson die tweede werd.

Voor de etappe van vandaag zingt vooral de naam van de Zwitser Fabian Cancellera rond. Deze tijdritspecialist werd vorig weekend nog landskampioen en is dus in vorm.

Het parcours is echter niet specifiek voor tijdritspecialisten. In het rondje is namelijk een berg van de 4e categorie opgenomen en bovendien dient er veel gedraaid en gekeerd te worden in de straten van Monaco. Het is dan ook een dag voor een alleskunner, maar ook dat is Fabian Cancellera.


(Bron Preview: VKblog)

Wil je inzetten op de proloog en een preview lezen? Ga dan naar Proloog voorbeschouwing Ronde van Frankrijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: