Tour de France Sporza Belgie

De wielrenners die op 4 juli aan de start van de Tour de France verschijnen in Monaco, zullen de komende weken ruim 3.500 kilometer moeten afleggen voor ze de verlossende Champs-Élysées in zicht krijgen. Van wat er tussen Monaco en Parijs nog meer gebeurt in ’s werelds grootste wielerevenement, brengt Sporza vanaf 3 juli uitgebreid verslag uit op radio, televisie en internet.
Wielerliefhebbers zitten deze zomer gebeiteld bij Sporza op Eén. Van zaterdag 4 juli tot zondag 26 juli worden alle ritten van de Ronde van Frankrijk live uitgezonden op Eén. Michel Wuyts levert commentaar en wordt daarbij bijgestaan door ex-profrenner Tom Steels (4 t/m 12 juli) en ex-renner en -bondscoach José De Cauwer (14 t/m 26 juli). Renaat Schotte steekt de renners bij start en aankomst een microfoon onder de neus voor reacties en interviews.

Dit jaar worden maar liefst acht ritten van de Tour integraal uitgezonden, van start tot finish. Net als vorig jaar zijn alle liveuitzendingen van de Tour te bekijken in HD.

‘Het Journaal’ zet elke dag de hoogtepunten van de Tour op een rij. Lieven Van Gils brengt dagelijks live verslag uit vanuit het hart van de Tourkaravaan. Verder zijn er reportages van Maarten Vangramberen (4 t/m 13 juli) en Chris Picavet (14 t/m 26 juli).

In de talkshow ‘Tour 2009’ bundelt Karl Vannieuwkerke dagelijks het beste van de voorbije Tourdag. In zijn reizende studio nodigt hij elke dag enkele interessante praatgasten uit met wie hij de rit van de voorbije dag bespreekt en vooruitblikt op de tocht die de renners nog voor de boeg hebben. Eddy Merckx en Thierry Boutsen bijten de spits af op de vooravond van de Tour op 3 juli, Jo Planckaert en Wim Opbrouck hebben het over de ploegentijdrit in en rond Montpellier en Niels Albert en Tom Van Dyck trekken in het zog van het peloton naar het zuiderse Barcelona. Op die manier zijn elke dag een wielerspecialist en een andere interessante figuur te gast. Lieven Van Gils verwelkomt dan weer andere gasten in de duplex van Tour 2009. Alle gasten die in de loop van de Tour aan zijn presentatietafel plaatsnemen, laten er bovendien hun handtekening achter. Na afloop van de Tour wordt de tafel geveild voor het goede doel.

Verder brengt ‘Tour 2009’ elke dag een portret van iemand uit de ruime omgeving van de Tour, uit heden of verleden. ‘Tour 2009′ praat met Laurent Fignon over zijn twee tourzeges en zijn nederlaag tegen Greg LeMond twintig jaar geleden, en bezoekt ex-wielrenner Eric Caritoux in zijn wijngaard aan de voet van de Mont Ventoux. Het programma reconstrueert ook het verhaal van Sylvère Maes, een Belg die de Tour won in 1939. Daarna was het dertig jaar wachten op een nieuwe Belgische Tourwinnaar…

Die nieuwe Belgische Tourwinnaar was Eddy Merckx. In 1969 won hij ’s werelds grootste wielerevenement met maar liefst zeventien minuten voorsprong op zijn eerste achtervolger. Omdat het dit jaar precies veertig jaar geleden is dat Merckx zijn eerste Tourzege binnenhaalde – een huzarenstukje dat hij nog vier keer zou herhalen – blikt ‘Tour 2009’ iedere dag terug op een bepaald facet van die legendarische ronde van 1969.

En omdat naar de Tour kijken ook altijd een beetje dromen is, maakt ‘Tour 2009’ elke dag ook even tijd voor de geneugten van la douce France en de prachtige streken waar de Tourkaravaan halt houdt. Het neemt een duik in de glitter & glamour van Monaco, gaat oesters plukken in Bouzigues en proeft ansjovis in Collioure en wijnen in de Elzas.

Ten slotte doet de reizende studio van Tour 2009 ook dit jaar weer de meest tot de verbeelding sprekende locaties aan. De haven van Monaco, een oude tinfabriek, een adelaarsnest in de bergen, Park Guëll, sfeervolle dorpspleintjes of prachtige kastelen: Karl Vannieuwkerke ontvangt zijn gasten op de allermooiste plekjes van Monaco, Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland.

‘Tour 2009’, va maandag tot donderdag omstreeks 21.45 uur en van vrijdag tot zondag omstreeks 22.10 uur, vanaf 3 juli op Eén.

3 Reacties

 1. elke avond wordt er in huize ”MELS”gekeken naar het schitterende programma van karl vannieuwkerke.
  ik heb wat de muziek betreft de volgende vraag;

  WELK – KLASSIEK ? – muziekfragment wordt er gebruikt bij het onderdeel waar de geneugten van la douche france onder de aandacht komen .zoals vanavond : over de productie van gruerre kaas.
  u zou ons een groot plezier doen met deze gegevens door te mailen . bij voorbaat dank voor de moeite.

 2. Een geweldig programma. Werkelijk een verademing na de jarenlange geseling door Smeets.

  Het gekke is dat die Smeets een godsvermogen verdiend bij de publieke omroep omdat ie een “bijzonder talent” is, maar iedere Nederlander die van wielrennen houd, stemt af op Sporza!
  Maar dit terzijde!

  Waar het om gaat is dit: Had Merckx in 1975 de Tour niet gewoon gewonnen als ie niet in elkaar geslagen was?
  In de 14e etappe als ik me niet vergis. Was hij op dat moment in de aanval?? Hoeveel last had ie van die klap??
  Let wel: uiteindelijk werd ie 2e op minder dan 3 minuten achter op Thevenet?

  En had hij niet gewoon de Tout in 1973 gewonnen als ie had meegedaan?? Hij was niet tenslotte niet geblesseerd en in alle wedstrijden tot dan toe, was ie zn gebruikelijke winnende zelf.

  Ik bedoel: Hebben de Fransen Merckx niet gewoon 2 Tourzeges ontnomen??????? Dan was ie in 1975 al de 1e en enige geweest die m 7x had gewonnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: