Tour de France Etappe 1 zaterdag 4 juli 2009 – Monaco > Monaco (individuele dag 4 tijdrit) – 15 kilometer

Sinds 1954 en het vertrek vanuit Amsterdam in Nederland beperkt de Tour zich al niet meer tot Frankrijk voor de Grands Départs. Het vertrek vanuit Londen in 2007 ligt nog vers in het geheugen, maar in 2009 is het de beurt aan Monaco om het Grand Départ te organiseren.

Voor Monaco is de Tour niet helemaal onbekend want in 2009 komt de Tour er alweer voor de 7de keer. Het is echter wel voor het eerst dat het Prinsdom een Grand Départ mag organiseren. Het was trouwens alweer een tijdje geleden dat de Tour in Monaco was, want de 6 andere keren dat Monaco etappestad was waren met name in de jaren 50 en 60 met in 1964 en 1955 een aankomst vanaf Briançon (een vertrek naar Hyères in 1964 en naar Marseille in 1955), 1953 vanaf Marseille (plus een vertrek naar Gap), 1952 vanaf Sestrières (plus een vertrek naar Aix-en-Provence) en 1939 met een etappe vanaf Saint-Raphaël en een etappe Monaco > Monaco (plus een vertrek naar Digne-les-Bains).

De start van de etappe staat gepland op het grondgebied van het Prinsdom op de Boulevard Albert 1er en het parcours volgt gedeeltelijk het circuit van de Grand Prix Formule 1: na een rustig vertrek met 150 meter vlak parcours moeten de renners gaan klimmen tijdens maar liefst 7 kilometer … allereerst beklimmen ze een helling van 500 meter waarin ze ongeveer 30 meter aan hoogte winnen (6%) alvorens een klein stukje vlak parcours van 200 meter te volgen wanneer ze voorbij het Casino van Monaco rijden.
Na het circuit van de Formule 1 te hebben verlaten komt er een nog zwaarder stuk van ongeveer 400 meter met onder andere tegen het eind van dit stuk een beklimming van 10% voordat de renners een stuk krijgen met verschillende delen vals plat die elkaar opvolgen op de boulevard Princesse Charlotte en de boulevard du Jardin Exotique. Vervolgens komt de Tour de France voor het eerst op Frans grondgebied net nadat de renners het ziekenhuis van Monaco voorbij zijn gereden en komen zij terecht op de Moyenne Corniche.
Op deze Moyenne Corniche vinden de renners het hoogste punt van deze etappe: met nog iets meer dan 8 kilometer te rijden zijn ze dan op een hoogte van 207 meter en beginnen ze aan een lange afdaling. Aan het eind van deze afdaling moeten ze erg opletten want op het grondgebied van Roquebrune-Cap-Martin moeten ze een bocht van 180° maken om weer richting Monaco te rijden. Ze beginnen dan met een vlak stukje tot aan het knooppunt van Saint-Roman voordat ze weer verder dalen vanaf kilometer 11,5. Aan het einde van deze afdaling moeten ze weer opletten voor nog meer bochten, dit keer zijn het haarspeldbochten aan de kustlijn, voordat ze weer aan kunnen zetten voor de laatste 2,5 kilometer op het grondgebied van Monaco rijdend langs de kust van de Middellandse Zee en zo komen ze langs het Grimaldi Forum. Het Grimaldi Forum was niet alleen de plaats waar begin december deze Tourstart werd gepresenteerd maar zal begin juli 2009 ook de plaats zijn waar de journalisten en de volgers van de Tour (reclamecaravaan, officiële partners en organisatie) elkaar 11 maanden na de Tour 2008 weer terug zullen vinden want het zal dan dienst doen als Permanence en Salle de Presse.

Op kilometer 13,8 rijden de renners weer het circuit van de Formule 1 op bij de carrefour du Portier net voordat ze een 110 meter lange tunnel inrijden waarna ze op de Quai des Etats-Unis terechtkomen die ze volgen tot aan de finishlijn op de route de la Piscine vlakbij de haven Rainier III.

Een redelijk heuvelachtig parcours dus en het algemeen klassement zal dus hoogstwaarschijnlijk meteen de eerste dag al grote verschillen laten zien.

Meer informatie over deze etappe bij Tour 2009
Wedden op de proloog kan bij Unibet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: